Onbewuste

Uit wiki-lilaca
Ga naar: navigatie, zoeken

In het menselijk lichaam is het onbewuste het bewustzijn van de onderste laag van het lichaam. Het bevindt zich onder de voeten, nog onder het onderbewuste dat grenst aan de voeten. Beide lagen behoren tot het fysieke lichaam. Het onbewuste is een bewustzijn dat zich niet van zichzelf bewust is.


Het is een hard, rotsachtig gebied in volstrekte duisternis. Het is materie die niet wil bewegen en nauwelijks in beweging kan komen. Het is een stevig fundament opgebouwd uit de meest verdeelde stof, de deeltjes uit de Oceaan van originele Kosmische Onwetendheid. Al deze uiterst kleine deeltjes zijn een gezicht van de Ene, de evolutiekracht. Want ook het onbewuste is een gezicht van de Ene, het is een duistere expressie van een weids en universeel leven die zowel de samenhang als de verdeeldheid in zich houdt. Het is een kosmische kracht, een materiële energie verborgen voor het menselijke oog. Zonder dit fundament is er in het fysieke geen actief vermogen en geen samenhang van de dingen. Denken, Leven en Lichaam vinden allemaal hun fundament in het Onbewuste, de duistere kracht die alles in het materiële universum draagt. Het Onbewuste is het begin van waaruit alles zich moet gaan ontwikkelen in een proces van evolutie.


Dit gebied is gesitueerd op het atomaire niveau. Hier heerst de duisternis, de dood, de kracht die de materie uit elkaar laat vallen, waardoor deze tot nieuwe vormen kan komen. Het onbewuste gebied kenmerkt zich door onwetendheid, verdeeldheid, hardheid, weerstand en mechanische vermogens. Daar heerst ook onderworpenheid aan mechanische wetten. Deze mechanische wet is tegen alles wat zoekt naar bevrijding uit de onbewustheid. Het is de loodzware inertie waardoor niets meer mogelijk is. In het onbewuste zit de lila energie, de Geest, verborgen en die moet nog worden geactiveerd. De Geest is hier iets grofs en ruw geworden en strijdt onbewust en blind. De Geest heeft zich hier tegen zichzelf gekeerd. Hij vecht om het licht en gebruikt hiervoor de instrumenten die in de onwetendheid van toepassing zijn, schoppend en slaand en met ruw geweld probeert hij te overwinnen. Heel langzaam kan het oprijzen uit deze onwetendheid.Literatuur

Ap Dijksterhuis, 2008. Het slimme onbewuste, denken met gevoel, Nederland, Bert Bakker

Sigmund Freud, 2009. Het onbewuste, Amsterdam, Boom uitgevers Amsterdam

Gouden Visie 9.4 oktober 2016 Onbewust bewuste materie

Sunya de la Terra, 2017. Het Spel van Bewustzijn, Rucphen, Nederland, Stichting Elektoor