Stilte

Uit wiki-lilaca
Ga naar: navigatie, zoeken

Stilte is de uiterste staat waarin een mens kan zijn op het punt van rust, kalmte en vrede.


Het is een zijnstoestand waarin er geen enkele beweging is in het denken, ook geen beweging in het vitale. Het is alleen een grote, allesomvattende stilte die door niets kan worden gestoord, ook niet door oppervlaktebewegingen van het lichaam.


Als het lichaam werkt of een gota doet, blijft het totaal stil zonder een beweging in denken of leven. Het lichaam beweegt dan ook heel rustig en kalm, ook al kan het zeer snel dingen doen. Het lichaam kan ook supersnel bewegen en toch ondanks alles in die staat van stilte blijven. Niets heeft invloed op deze staat van stilte-zijn. Alles is spiegelglad, zonder één rimpel.


Je kunt dan zijn als een kathedraal, die staat en niet beweegt, terwijl je toch geïnvolveerd bent in het gebeuren om je heen. Het lichaam kan in die toestand best bewegen, maar toch ook niet. In deze stilte is er een psychische stilte en een subtielfysieke stilte die ook het oppervlaktelichaam doordringt. Uiteindelijk kan ook het oppervlaktelichaam in die staat van zijn van de stilte komen. Dat is het geval bij een lila.